12 kwietnia, 2022 Torcik Daim - pyszny szwedzki deser!

Torcik Daim – pyszny szwedzki deser!

Torcik Daim - pyszny szwedzki deser!

Lubię piec. Jednak moje ulubione ciasta wymagają długich przygotowań, więc nie robię tego zbyt często 🙂 Ostatnio jednak na spotkanie z rodzinką zrobiłam przepyszny torcik Daim. Jest to szweckie ciasto migdałowe (tak, można kupić w IKEA, chociaż ona nie jest już Szwedzka :)) przełożone kremem śmietankowym z dodatkiem czekolady, migdałów i karmelowych batoników Daim. Można by powiedzieć cukier z cukrem… i tak po części jest, jednak od czasu do czasu można! Warto też zauważyć, że ta domowa wersja jest mniej słodka niż ta sklepowa 🙂 Z drugiej strony życie bez cukru byłoby nudne – czasami trzeba pozwolić sobie na małe grzeszki 🙂 To co? Idziemy do kuchni?

Torcik Daim - przepis

Czas przygotowania: 200 minut

Ilość porcji: 8-12

Składniki na spody:

  • 4 białka,
  • szczypta soli,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 150 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Składniki na krem:

  • 4 żółtka, 
  • 1 cukier waniliowy (najlepiej z dodatkiem wanilii),
  • 250 ml śmietanki (30% lub 36%),
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego, 
  • 2 łyżeczki cukru pudru, 
  • sok z ½ cytryny,
  • 150 g masła.

Dodatkowo:

Przygotowanie spodów:

Białka wraz z solą ubijam mikserem na puszystą pianę. Następnie dodaję cukier, mąkę ziemniaczaną  i mąkę migdałową. Całość delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na 3 równe części. 

Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni. 

Szykuję sobie 3 arkusze papieru do pieczenia, na każdym z nich odrysowuję dno tortownicy o średnicy 22 cm.  Następnie na każdy z arkuszy wykładam jedną część ciasta i rozprowadzam na całym odrysowanym polu. Każdy spód piekę osobno około 25-30 minut (chyba że macie lepszy piekarnik i mu ufacie, to można wszystkie razem 🙂 ). Upieczone spody zostawiam do ostygnięcia. 

Krem i dodatki:

W rondelku łączę ze sobą żółtka, cukier waniliowy, śmietankę i budyń. Całość zagotowuję dokładnie mieszając. Od razu po zagotowaniu ściągam z ognia i odstawiam do ostygnięcia.

Gdy masa budyniowa będzie zimna ucieram w misce mikserem masło z sokiem z cytryny i cukrem pudrem, Następnie dodaję powoli masę budyniową (cały czas mieszając) by krem się nie zwarzył. Krem gotowy 🙂

Migdały prażę na suchej patelni (jeśli użymam całych obieram je wcześniej i kroję na mniejsze kawałki), Batoniki lub cukierki kroję na mniejsze kawałki. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej wraz z śmietankę.

Składanie torciku Daim:

Na talerzu układam jeden spód ciasta. Smaruję go połową kremu  i posypuję ⅓ migdałów i batoników. Na to układam kolejny blat i powtarzam czynność. Następnie układam trzeci, ostatni blat, delikatnie całość przyciskam i polewam czekoladą, którą posypuję pozostałymi migdałami i batonikami. 

Torcik przekładam do lodówki przynajmniej na 12 godzin.

Torcik Daim gotowy!

Torcik Daim - pyszny szwedzki deser!

Przed podaniem warto wyjąć go z lodówki około 30 minut wcześnie, by łatwiej było go kroić.

Smacznego!

A jeżeli macie ochotę na inne słodkości zapraszam do przejrzenia bloga! Znajdziecie tu przepis między innymi na przykład na ciasteczka migdałowe, ciasto Kinder Country lub bezy z kremem mascarpone i owocami. Zapraszam ! 🙂

Buziaki!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

pięć + 19 =