Torcik Daim - pyszny szwedzki deser!
Lubię piec. Jednak moje ulubione ciasta wymagają długich przygotowań, więc nie robię tego zbyt często 🙂 Ostatnio jednak na spotkanie z rodzinką zrobiłam przepyszny torcik Daim. Jest to szweckie ciasto migdałowe (tak, można kupić w IKEA, chociaż ona nie jest już Szwedzka :)) przełożone kremem śmietankowym z dodatkiem czekolady, migdałów i karmelowych batoników Daim. Można by powiedzieć cukier z cukrem… i tak po części jest, jednak od czasu do czasu można! Warto też zauważyć, że ta domowa wersja jest mniej słodka niż ta sklepowa 🙂 Z drugiej strony życie bez cukru byłoby nudne – czasami trzeba pozwolić sobie na małe grzeszki 🙂 To co? Idziemy do kuchni?
Torcik Daim - przepis
Czas przygotowania: 200 minut
Ilość porcji: 8-12
Składniki na spody:
- 4 białka,
- szczypta soli,
- 100 g drobnego cukru,
- 150 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Składniki na krem:
- 4 żółtka,
- 1 cukier waniliowy (najlepiej z dodatkiem wanilii),
- 250 ml śmietanki (30% lub 36%),
- 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- sok z ½ cytryny,
- 150 g masła.
Dodatkowo:
- 50 g migdałów lub płatków migdałowych,
- 150 g batoników Daim (lub cukierków),
- 100 g mlecznej czekolady,
- 50 ml śmietanki.
Przygotowanie spodów:
Białka wraz z solą ubijam mikserem na puszystą pianę. Następnie dodaję cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę migdałową. Całość delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na 3 równe części.
Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni.
Szykuję sobie 3 arkusze papieru do pieczenia, na każdym z nich odrysowuję dno tortownicy o średnicy 22 cm. Następnie na każdy z arkuszy wykładam jedną część ciasta i rozprowadzam na całym odrysowanym polu. Każdy spód piekę osobno około 25-30 minut (chyba że macie lepszy piekarnik i mu ufacie, to można wszystkie razem 🙂 ). Upieczone spody zostawiam do ostygnięcia.
Krem i dodatki:
W rondelku łączę ze sobą żółtka, cukier waniliowy, śmietankę i budyń. Całość zagotowuję dokładnie mieszając. Od razu po zagotowaniu ściągam z ognia i odstawiam do ostygnięcia.
Gdy masa budyniowa będzie zimna ucieram w misce mikserem masło z sokiem z cytryny i cukrem pudrem, Następnie dodaję powoli masę budyniową (cały czas mieszając) by krem się nie zwarzył. Krem gotowy 🙂
Migdały prażę na suchej patelni (jeśli użymam całych obieram je wcześniej i kroję na mniejsze kawałki), Batoniki lub cukierki kroję na mniejsze kawałki. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej wraz z śmietankę.
Składanie torciku Daim:
Na talerzu układam jeden spód ciasta. Smaruję go połową kremu i posypuję ⅓ migdałów i batoników. Na to układam kolejny blat i powtarzam czynność. Następnie układam trzeci, ostatni blat, delikatnie całość przyciskam i polewam czekoladą, którą posypuję pozostałymi migdałami i batonikami.
Torcik przekładam do lodówki przynajmniej na 12 godzin.
Torcik Daim gotowy!
Przed podaniem warto wyjąć go z lodówki około 30 minut wcześnie, by łatwiej było go kroić.
Smacznego!
A jeżeli macie ochotę na inne słodkości zapraszam do przejrzenia bloga! Znajdziecie tu przepis między innymi na przykład na ciasteczka migdałowe, ciasto Kinder Country lub bezy z kremem mascarpone i owocami. Zapraszam ! 🙂