Zupa meksykańska z indykiem - czyli syty i rozgrzewający obiad
Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na chilli con carne z mięsem z indyka. Dziś ponownie przyszła pora na kuchnię meksykańską. Sytą, kolorową, ostrą i rozgrzewającą – idealną na jesiennie, zimne, szare wieczory! Do mojej zupy wykorzystałam mięso z indyka, Wy możecie użyć wołowiny lub wieprzowiny – na co macie ochotę 🙂 Zupę tę robi się bardzo prosto i szybko!
Zapraszam Was do gotowania! Przed Wami zupa meksykańska z indykiem!
Zupa meksykańska z indykiem - przepis
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: około 60 minut
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego z indyka,
- 1 średnia cebula,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 200 g kukurydzy z puszki,
- 200 g czerwonej i żółtej papryki,
- 1 ostra czerwona papryczka
- 200 g czerwonej fasoli z puszki,
- puszka pomidorów,
- 1,5 – 2l bulionu,
- pęczek natki pietruszki,
- po 1 łyżce ostrej i słodkiej zwykłej oraz wędzonej papryki,
- sól i pieprz według uznania.
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewam oliwę z oliwek na której smażę mięso mielone przyprawione solą, pieprzem oraz ostrą i słodką papryką. Następnie, gdy mięso będzie zrumienione dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula będzie zeszklona dodaję pokrojoną drobno ostrą papryczkę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz kukurydzę, czerwoną fasolę i pomidory. Całość gotuję razem około 10 minut. Następnie do garnka dolewam bulion, zaczynam od 1,5 litra – pozostałą część dolewam w zależności od tego jak bardzo gęstą chcę mieć zupę. Całość gotuję razem około 30 minut. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Zupa meksykańska z indykiem gotowa!
Smacznego!
A jeżeli macie ochotę na inne dania w meksykańskim klimacie, to zapraszam Was do wcześniej wspomnianego przepisu na chilli con carne oraz na tacos z kurczakiem.