Smażony ser - Smažený sýr - czyli obiad po Czesku
Kuchnia Czeska kojarzy mi się z ciężkimi i słodkimi potrawami. Nie jest to moja ulubiona kuchnia. Jest jednak w niej jedna rzecz, która jest mistrzostwem! Smažený sýr czyli smażony ser. Mój faworyt obiadowy, gdy jesteśmy w Czechach lub w okolicy granicy Polsko-Czeskiej. Smażony ser, sos tatarki, frytki i dużo surówek – czy to nie brzmi genialnie? Z racji iż w najbliższym czasie nie wybieram się w podróż do krainy Krecika i Rumcajsa postanowiłam przypomnieć sobie ten smak i podzielić się z Wami przepisem!
Smażony ser - składniki i przygotowanie
Czas przygotowania: zależy od ilości sera, jaki chcecie usmażyć. Ja w kuchni spędziłam około 40 minut.
Ilość porcji: 3
Składniki na smażony ser
- 300 g żółtego sera w kawałku (u mnie gouda),
- 1 jajko,
- 2 łyżki mleka,
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki,
- odrobina soli i pieprzu do smaku,
- mąka pszenna*,
- bułka tarta*,
- olej do smażenia.
*ciężko jest mi podać ilość potrzebnej mąki i bułki tartej. Każdy kawałek sera panieruję dwa razy.
Składniki na sos “prawie tatarski”
- ½ małej czerwonej papryki,
- ząbek czosnku,
- ogórek konserwowy (lub kilka małych korniszonów),
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie jak zawsze jogurt naturalny typu greckiego od Mlekovity),
- pieprz według własnego uznania.
Przygotowanie
Mój czeski obiad zaczynam od przygotowania sosu, by dać mu chwilę na “przegryzienie się”.
Paprykę, ogórka, czosnek i szczypiorek drobno siekam. Do miseczki przekładam majonez, jogurt naturalny i posiekane warzywa. Całość dokładnie mieszam i doprawiam pieprzem. Odkładam do lodówki.
Pora na ser! Ser kroję w kostkę. Staram się, aby były to kwadraciki 4-5cm o wysokości do 2cm. Dużo osób kroi ser na większe kwadraty, bardziej wielkości kotleta, ja jednak wolę mniejsze. Taka wielkość idealnie pasuje też jako przekąska na spotkanie z znajomymi!
Szykuję sobie 3 pojemniczki do panierowania sera. Do jednego wsypuję mąkę, do drugiego bułkę tartą, natomiast w trzecim łączę jajko, mleko, paprykę słodką i pieprz.
Na patelni rozgrzewam olej. Nie będę oszukiwać- nie jest to dietetyczne danie. Smażony ser smażę na głębokim oleju.
Ser panieruję: mąka -> jajko -> bułka tarta -> mąka -> jajko -> bułka tarta.
Wrzucam go na rozgrzany olej i smażę z obu stron do czasu uzyskania złotego koloru.
Smażony ser gotowy!
Smażony ser możecie podać jako przystawkę z samym sosem lub przygotować wraz z frytkami i surówkami – idealny pomysł na obiad!
Smacznego!
A Was zapraszam również na inne przepisy na blogu! Może pizza? A może szukacie jakiegoś deseru? Chlebek bananowy też tu znajdziecie! 🙂