10 lipca, 2021 Smażony ser

Smażony ser

Smażony ser - Smažený sýr - czyli obiad po Czesku

Kuchnia Czeska kojarzy mi się z ciężkimi i słodkimi potrawami. Nie jest to moja ulubiona kuchnia. Jest jednak w niej jedna rzecz, która jest mistrzostwem! Smažený sýr czyli smażony ser. Mój faworyt obiadowy, gdy jesteśmy w Czechach lub w okolicy granicy Polsko-Czeskiej. Smażony ser, sos tatarki, frytki i dużo surówek – czy to nie brzmi genialnie? Z racji iż w najbliższym czasie nie wybieram się w podróż do krainy Krecika i Rumcajsa postanowiłam przypomnieć sobie ten smak i podzielić się z Wami przepisem!

Smażony ser - składniki i przygotowanie

Czas przygotowania: zależy od ilości sera, jaki chcecie usmażyć. Ja w kuchni spędziłam około 40 minut.

Ilość porcji: 3

Składniki na smażony ser

  • 300 g żółtego sera w kawałku (u mnie gouda),
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki, 
  • odrobina soli i pieprzu do smaku,
  • mąka pszenna*,
  • bułka tarta*, 
  • olej do smażenia.

    *ciężko jest mi podać ilość potrzebnej mąki i bułki tartej. Każdy kawałek sera panieruję dwa razy.

Składniki na sos “prawie tatarski”

  • ½ małej czerwonej papryki,
  • ząbek czosnku,
  • ogórek konserwowy (lub kilka małych korniszonów),
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie jak zawsze jogurt naturalny typu greckiego od Mlekovity),
  • pieprz według własnego uznania.

Przygotowanie

Mój czeski obiad zaczynam od przygotowania sosu, by dać mu chwilę na “przegryzienie się”. 

Paprykę, ogórka, czosnek i szczypiorek drobno siekam. Do miseczki przekładam majonez, jogurt naturalny i posiekane warzywa. Całość dokładnie mieszam i doprawiam pieprzem. Odkładam do lodówki. 

Pora na ser! Ser kroję w kostkę. Staram się, aby były to kwadraciki 4-5cm o wysokości do 2cm. Dużo osób kroi ser na większe kwadraty, bardziej wielkości kotleta, ja jednak wolę mniejsze. Taka wielkość idealnie pasuje też jako przekąska na spotkanie z znajomymi!

Szykuję sobie 3 pojemniczki do panierowania sera. Do jednego wsypuję mąkę, do drugiego bułkę tartą, natomiast w trzecim łączę jajko, mleko, paprykę słodką i pieprz. 

Na patelni rozgrzewam olej. Nie będę oszukiwać- nie jest to dietetyczne danie. Smażony ser smażę na głębokim oleju. 

Ser panieruję: mąka ->  jajko -> bułka tarta -> mąka -> jajko -> bułka tarta. 

Wrzucam go na rozgrzany olej i smażę z obu stron do czasu uzyskania złotego koloru.

Smażony ser gotowy!

Smażony ser

Smażony ser możecie podać jako przystawkę z samym sosem lub przygotować wraz z frytkami i surówkami – idealny pomysł na obiad!

Smacznego!

A Was zapraszam również na inne przepisy na blogu! Może pizza? A może szukacie jakiegoś deseru? Chlebek bananowy też tu znajdziecie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

9 + sześć =